woensdag 11 november 2009

Blue Mountains, Canberra, Kosciuszko NP


Een nieuwe camper....

Donderdag 5 november
Vanmorgen om zes uur al wakker en al even de foto's met de weblog gelinkt (dat was gisteravond net niet gelukt, verbinding verbrak) en mail gecheckt. Na ontbijt met lessen begonnen. Fons is ondertussen de auto wat aan het schoonmaken. Na koffiedrinken om 11 uur vertrokken. Nog even tanken en dan naar KEA. Daarom half twaalf met overpakken naar de nieuwe camper begonnen. Dit omdat onze camper waar we nu mee rondreden aan een onderhoudsbeurt toe was en olie lekte. Om 1 uur gingen we op weg naar the Blue Mountains. Bij de visitor centre in Glenbrook vragen we informatie en gaan dan naar de Jellybean Pool kijken en broodje eten. Daarna rijden we naar de Euroka Clearing Campground in the Blue Mountain NP, waar we om half vijf aankomen. Lekker thee drinken, tv kijken en boekje lezen. Maar geen bereik voor een telefoontje... We zitten weer helemaal in de bush omringt met alleen maar bomen, kakatoe's, kookaburra's, andere vogels en kangaroe's. Alleen een pit toilet (kun je niet doorspoelen). Na het eten van aardappelen, worstjes en peultjes (maar $ 2,49 bij de Aldi, waar we vandaag voor het eerst boodschappen hebben gedaan) gaan we op tijd naar bed. Vandaag was het bewolkt en regenachtig weer. Jammer.
Vrijdag 6 november
De kinderen zijn om 6 uur al wakker en zien 2 kangaroe's achter onze camper grazen, dus om half zeven gaan we ontbijten en rijden naar de Portal Lookout en gaan daar om 8 uur met de lessen beginnen. Na de lessen en koffie bekijken we het uitzicht, maar het is wederom bewolkt, regenachtig weer met 19 graden. (Net als 10 jaar geleden) We rijden nog even naar de Tunnel Outlook en verlanten dan het nat. park en rijden door naar het volgende plaatsje: Wenworth Falls. Daar gaan we een broodje eten en proberen dan wat van de bergen te zien, maa het is een en al mist. Geen uitzicht. We horen wel een waterval en heel even tussen de wolken zien we enigszins een waterval. Dan rijden we door naar Leura en daar is het even wat opgeklaard om bergen te zien. Maar dan rijden we door naar Katoomba Caravan park. Vandaar lopen we naa het dorp voor wat boodschappen. Om half vijf weer terug. Gelukkig is het vandaag droog gebleven. Fons heeft voor het avondeten heerlijk lamsbout gemaakt op de barbecue. Erbij aardappelen en bloemkool en het smaakt heerljk. Met de kinderen weer gelezen en dan naar bed.
Zaterdag 7 november
Lekker rustig opgestaan, gedouched en ontbeten. Het is wat bewolkt en af en toe wat motregen. We vertrekken om kwart voor tien van de camping. Doen wat boodschappen en rijden richting Lithgow, voor een ritje in een stoomtrein bij Zig Zag Railway. De trein vertrekt om 11 uur en dan rijden we meteen een tunner in, de berg op. Op twee plaatsen moet de locomotief van voor naar achteren rijden om de berg op te komen. Heel erg leuk met al de rook en stoom. Om half een zijn we weer terug. We checken bij Lithgow even de mail en eten een broodje en rijden dan door de heuvels/bergen naar Jenolan Caves. Fons zijn rij-/stuurkunst werkd weer op de proef gesteld over de smalle weggetjes door de hoge bergen met haarspeldbochten. Maar de camper doet het super en Fons is erg blij met zijn cruise control (op de snelweg). Onderweg zag ik aan de kant van de weg een echidna lopen. Wanneer we stoppen en teruglopen ontdekken we er zelfs twee, in elkaar gedoken met de snoet in de grond gedrukt. Ze zijn wel wat groter dan onze egels. Maar geweldig om ze in het wild te zien. Wanneer we hier aankomen, herinner ik me pas weer dat we hier 10 jaar geleden ook geweest zijn. Ik heb het idee dat ik me haast niks meer van toen herinner, zal de zwangerschap toen wel geweest zijn. Om drie uur hebben we een tour van 1,5 uur in de Lucas Cave. Ook weer erg mooi. We komen bij de Blue Lake uit de grot. En we hoorden dat in dit meer ook vogelbekdieren zijn. Dus we lopen daar een rondje en ja hoor 3x zien we een platypus boven water. In de Arch Cave, waar je ook met de auto doorheen rijdt zijn ze bezig met een soundcheck voor een optreden 's avonds. Dus blijven we even luisteren naar wat ABBA-liedjes. Om half zes rijden we daar weg, weer door hoge bergen met haarspeld bochten, maar later door heuvels met veel weiden met schapen. In Black Springs parkeren we om half zeven de camper op een rest area. Een heel rustig plekje. Na het eten nog even een filmpje en dan naar bed. Vandaag zo'n 175 km gereden.
Zondag 8 november
Vanmorgen rustig opgestaan en na ontbijt om half negen vertrokken van rest area, via B-wegen naar Canberra. Het eerste half uur heeft een hoog dier-gehalte. Naast de vele koeien, paarden en schapen zien we ook 6 emoe's, 1 kangaroe, vele rosella's, gallah's en kakatoe's en een (welliswaar doodgereden) wombat. Voor de laatste stoppen we even voor een foto en Fons sleept de wombat naar de kant van de weg, want hij ligt midden op de weg. Toch een vrij groot dier, zo'n wombat. De eerste die we in het wild zien.
Om een uur, na een koffiestop in Goulburn gehad te hebben, zijn we in Canberra. We rijden langs de City Hall, House of Parlement en vele ambassade, waaronder natuurlijk de Nederlandse Ambassade. Dan rijden we de Black Mountain op en eten daar een broodje en dan gaan we met de lift de Telstra Tower op voor een mooi uitzicht over de stad en omgeving. We zitten dan op 870 meter boven zeeniveau, terwijl de toren maar 195,2 meter is. De moeite waard. Zo hebben we toch enig idee hoe Canberra er uit ziet.
Om twee uur rijden we weer weg, verder naar het zuiden. Vandaag is het overigens weer heel mooi weer: 29 graden en de vooruitzichten zijn ook mooi, richting de 32-35 graden. In Cooma checken we even onze mail en drinken wat en net voor sluitingstijd komen we bij de visitor centre aan in Jindabyne. Daar vragen we waar we het beste kunnen overnachten in het Kosciuszko National park. En om half zes komen we aan op de Ngarigo camping area. We staan hier als enigen aan een snelstromende beek. We gaan eten koken en dan op tijd naar bed.
Maandag 9 november
Vanmorgen om 10 voor 8 van de camping gereden naar Thredbo. Dit is een ski-oord, waar vandaan de ski-liften naar boven gaan. Hier eten we nog een broodje pakken de spullen om de hoogste berg van Australie te gaan beklimmen. Dus vandaag geen school maar EXPEDITIE. Om half tien nemen we de lift naar boven en om 10 uur beginnen we aan de toch van 7 kilometer naar de top van de Mount Kosciusko op 2228 meter hoogte. Het is stralend mooi weer met een koel briesje, waardoor het aangenaam lopen is. Af en toe moeten we nog hele stukken door de sneeuw lopen. En om half een bereiken we de top. Daar genieten we van het uitzicht over andere bergen en eten een broodje. Dan gaan we nog een sneeuwpop maken. Het is een mooie tocht en weer een hele prestatie van de kinderen. Wanneer we terug lopen doen we dat zelfs in 1 uur en 45 minuten naar de lift en uiteindelijk zijn we om half vier weer in het dal. Tijd voor een overheerlijk koel biertje. En de kinderen warme chocolademelk met marshmallows. In het dorp is het rustig aangezien het geen winterperiode is. Dus geen apres ski. We wachten in het dorp nog wat en de kinderen spelen in de speeltuin tot om half zes de pizzeria open gaat. Want na zo'n tocht is een pizza overheerlijk. Om kwart voor zeven komen we op de andere campground van het NP aan: Thredbo Diggings. Weer een schitterende plek aan een beek met uitzicht op de bergen met sneeuw. Geen mensen als buren, maar kangaroe's en konijntjes. Een joey (jonge kangaroe) springt vrolijk rond, kijkt naar de konijntjes, zit eenden achterna en bokst met z'n moeder. Wanneer Fons dit alles wil fotograferen hoort ie achter zich een geknor. Dan blijkt dat er een wombat achter Fons langs loopt. Fons roept even naar ons en dan kunnen wij 'm ook net zien. Maar al gauw glipt ie z'n hol in. Dat drie meter voor onze auto tussen de struiken in de grond is uitgegraven. 's Avonds zien we 'm nog een paar keer rondscharrelen. Super leuk.
Rond half negen gaan we slapen. Moe van de prestatie.
Dinsdag 10 november
Vanmorgen is het net als gisteren erg koud (7 graden buiten, 10 graden binnen), dus extra fleece-dekens waren weer eens nodig. Dus gauw aankleden en ontbijten. We kijken nog hoe de kangaroe's een voor een de beek over/door hoppen. Om half negen met de lessen begonnen tot half twaalf. Dan is het ondertussen alweer boven de twintig graden. We rijden nog weer even terug naar Thredbo (8 km), want we zijn Marelijn haar jas kwijt. Hij blijkt boven bij de skilift te hebben gelegen. Gelukkig is ie weer terecht. Dan gaan we op pad naar Cooma, waar we lunchen, boodschappen doen, postzegels kopen en telefoon opwaarderen. Dan rijden we door naar de kust: Big4 Tween Waters Holiday Resort in Merimbula, waar we om 5 uur aangekomen zijn. Vandaag ongeveer 280 km gereden. Eerst doe ik 2 draaien was in de wasmachine en volg dan Fons en de kinderen naar het zwembad, want het is behoorlijk warm (29°). We snacken wat, eten, tv kijken en dan naar bed.
Woensdag 11 november
Vanmorgen na ontbijt en lessen mogen de kinderen zwemmen in het zwembad. Bart en Marelijn hebben hun Taaltoets weer goed gemaakt. Ik doe nog een wasje, haal de droge was binnen en na de lunch gaan we om 2 uur naar het strand. Het is zalig weer, lekker warm met een briesje van zee. We zien nog een tien-tal dolfijnen voorbij zwemmen. Steeds uit het water springend. Super. Eind van de middag kunnen de kinderen nog even naar het zwembad. Daarna gaan we weer koken: aardappelen en sperziebonen en Fons heeft een lekkere T-bone steak op de barbie gegooid. Dat is weer smullen.

8 opmerkingen:

  1. Heerlijk die verhalen, we blijven jullie volgen,
    Hier gaan we weer richting de winterfair.
    Dus weer volop in de voorbereidingen.

    groetjes Henk, Hennie en Babette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook wij zijn trouwe lezers. De komende maand nog veel reisplezier

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Regelmatig kijk ik op jullie weblog! Het begint alweer aardig op te schieten. In Nederland zijn we volop in de sinterklaasstemming? Komt Sinterklaas ook bij jullie in Australie?

    Geniet er van!

    Groetjes uit een herfstachtig Zwartsluis

    (juf) Henriette Eikelboom

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Knap hoor om Kosciusko, de hóógste berg van Australië te beklimmen! Mooi gezicht, jullie zo dapper klimmend door de sneeuw. Leuk dat jullie in de stoomtram zaten bij de ZigZag Railway. Zo mooi: Eline met de kitkat in haar hand, (net een liedje: zig zag kit kat). Zijn jullie wel eens in het spoorwegmuseum in Utrecht geweest? Daar kun je ook in (verschillende) treinen een kijkje nemen en/of een ritje maken.
    Op de foto die waarschijnlijk op 8 november bij de Ngarigo camping is genomen staan jullie, Fons en Bart, in zo'n woest stromende beek op een stuk rots dat boven het water uitsteekt. Wat valt het daar op dat je in de lengte gegroeid bent, Bart!
    Veel plezier op jullie tocht!

    Tineke S.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. lieve allemal,
    Hier weer een reactie van ons.
    We volgen jullie iedere week.
    De foto's en fimpjes zijn prachtig
    veel genot en mooi weer op Tasmanie,
    vriendelijke greten,
    tante Joke en oom Dirk

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve kinderen en kl. kinderen
    Hoe ging het met de overtocht?
    Was het weer rustig? zo over dat brede water?
    Ik hoop dat jullie het allen goed maken,
    nog veel kijk en doe plezier in jullie mooie reis, en allemaal een dikke knuffel van ons.
    liefs Pa en Ma opa en oma v d Broek

    BeantwoordenVerwijderen
  7. o ja dat was ik nog vergeten, Hartelijk gefeliciteerd met jullie 12/half jaar huwelijk de 28ste nov.
    en ga zo door; Pa en Ma v d Broek

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Ingrid, Fons en kids,

    Heel erg leuk te lezen hoe jullie het hebben zo ver onder ons. Ingrid, ik las op Gerda haar weblog dat jullie elkaar ontmoet hebben. Ik had het haar nog willen zeggen maar dacht dat het wel heel toevallig moest zijn dat jullie elkaar daar tegen zouden komen. Zo zie je maar weer. En 12,5 jaar al weer getrouwd, ik bevind me zo weer in de loods te Coevorden ;-). Nog heel veel plezier en we spreken elkaar vast nog wel een keer.
    Groetjes Hetty Krul

    BeantwoordenVerwijderen